juni 13

6 tips tot actie bij twijfels over het ondernemerschap

0  comments

Twijfel over het ondernemerschap is heel normaal en wordt veroorzaakt doordat we iets nieuws gaan doen. We willen ‘iets’ veranderen in ons leven. We gaan namelijk ons werk  op een andere manier invullen.....  


Door twijfel gaan we een innerlijk gesprek met onszelf aan, zoals:

“Zou ik het wel doen? Heb ik echt een goed idee?”

“Weet ik wel klanten aan te trekken?”

“Weet ik voldoende te verdienen om rond te komen?” “Ben ik wel goed genoeg?”

“Durf ik dit wel?”

“heb ik voldoende kennis en ervaring om het juiste resultaat te behalen?”

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen heeft dat innerlijk stemmetje in zich. Deze gesprekken spelen zich namelijk af in je onderbewustzijn.


We kennen ook allemaal wel dat gevoel als je iets voor de eerste keer moet doen. Die spanning die door je lichaam giert. Wellicht ook de klotsende oksels of je natte bilspleet 😜.

Dit zijn de meer extreme uitspattingen, maar elke keer als je iets nieuws moet doen dan gaat je onderbewustzijn met je aan de haal.


Je onderbewustzijn is heel creatief in het verzinnen van redenen waarom jij niet voor jezelf moet beginnen. Denk hierbij maar eens aan de uitspraken die je tegen jezelf kan zeggen, zoals;

 • Ik heb geen geld
 • Ik heb geen tijd
 • Kan ik het wel?
 • Ben ik daar al wel klaar voor?
 • Er zijn zoveel andere mensen die dat beter kunnen
 • Is dat wel zo'n goed idee?
 • Wat zouden anderen zeggen?

“De grootste saboteur ben jij zelf!”


Of beter gezegd jouw onderbewustzijn. In jouw onderbewustzijn gebeurd het. Elke keer als jij iets anders wilt gaan doen, zoals voor jezelf beginnen, is je onderbewustzijn daar om je even te testen.


Zij test je door je vragen te stellen om te achterhalen of je zeker bent van je zaak. Of jij zeker weet dat je dit wilt. Je onderbewustzijn heeft namelijk één belangrijke functie; “jouw beschermen”. En bij bijvoorbeeld vuur is het gevaar heel duidelijk. Maar bij de keuze om voor jezelf te beginnen is dit gevaar minder zichtbaar.


Je onderbewustzijn


Om dit verder uit te leggen ga ik je eerst iets over je onderbewustzijn vertellen. Je onderbewustzijn werkt eigenlijk als een harddisk. Hier worden namelijk allemaal `files` opgeslagen.

 

Bij alles wat je hoort, ziet, proeft, voelt of ruikt worden deze files ingezet. Zo worden herinneringen opgeslagen op je harddisk. Denk maar eens aan het behalen van je rijbewijs of die eerste kus. Maar ook al je overtuigingen die je meekrijgt vanuit de wereld, je cultuur, je ouders, kortom van iedereen om je heen. Daarnaast zitten ook je gewoontes hier opgeslagen.In ieder geval worden deze files ingezet door je onderbewustzijn als o.a. referentiekaders bij het doen van nieuwe dingen. En de manier hoe jij gaat reageren op nieuwe dingen is afhankelijk van wat er op jouw harddisk is opgeslagen.


Kan je onderbewustzijn bewijs vinden én een positieve uitkomst daaraan koppelen, dan zal er weinig tegen sputteling zijn. Vind je onderbewustzijn geen bewijs, dan zal zij je flink gaan uittesten.

 

Om je toch een stuk op weg te helpen en weerstand te bieden aan je onderbewustzijn, heb ik 6 tips om in actie te komen en jouw ideaal bedrijf op te zetten.


6 tips om in actie te komen

1.
Vertrouw op jezelf

Het klinkt heel cliché, maar zelfvertrouwen bouw je echt alleen maar op door het te gaan doen. Als je iets doet, bouw je zelfvertrouwen op. Na elke keer krijg je weer bevestiging dat je het kan. Zonder iets gedaan te hebben, kun je niet weten of je het kan. Dus vertrouw op jezelf en op je eigen kunnen. We kunnen vaak veel meer dan dat we voor mogelijkheid houden.

2.
omarm je (faal)angst

Wat kan er allemaal mis gaan? Waarschijnlijk kun je hier de meest vreselijke scenario's bedenken. Maar doe eens je ogen dicht, Let op je ademhaling. Rustig in en uit. Denk, maar maak vooral een beeld van de mooie dingen die gebeuren als je het wel zou doen? Denk en zie wat je dan doet. Welke gevoelens voel je? Welke emoties komen er los? Oftewel probeer aan de mooie dingen te denken in plaats van de dingen die allemaal mis kunnen gaan.

3.
Durf fouten te maken.

onthoud goed: Voor alles wat je doet, geldt dat je dit ooit voor een eerste keer hebt gedaan! En dit geldt voor iedereen! En het mooie is dat je niet alles perfect hoeft te doen. Je mag gewoon fouten maken, zolang je er maar van leert. En oefening baart kunst. Ga gewoon doen en leer onderweg.

4.
Trek je niks aan van andere

We krijgen vaak goedbedoelde advies van andere. Maar stel jezelf elke keer echt de vraag of deze persoon de juiste persoon is om jou van advies te voorzien. Heeft hij/zij hetzelfde meegemaakt? En is hij/zij daarin succesvol geweest? En helpt dit advies jou echt verder of bevestigd het advies juist je belemmerende gedachten? Luister vooral naar jezelf en naar wat jij wilt.

5.
Stel een doel

Als je een doel of een missie hebt wat je voor ogen kan houden, maakt het zoveel makkelijker om in actie te komen. Zorg ervoor dat je verlangen groter dan je angst wordt. Maak kleine stapjes. Wil niet morgen al je doel bereiken. 

6.
Maak het klein

Vaak zijn we geneigd om meteen naar het eindpunt te willen. Alleen voelt dat eindpunt vaak nog heel ver weg. Soms misschien wel als onhaalbaar. Door datgene wat je wilt gaan bereiken op te gaan delen in stappen, kan je het kleiner maken. Je hoeft dan alleen maar stapje voor stapje te zetten. Je zult zien dat dat veel behapbaarder voor je is. Je zult meer rust ervaren in plaats van onrust omdat je niet goed weet hoe je het moet gaan bereiken.  

Nu snap ik dat het echt geen makkelijke opgave is om deze tips te implementeren. Integendeel. Ikzelf heb er jarenlang over gedaan om het vertrouwen op te bouwen om te beginnen. Je wordt namelijk tegengehouden door je EGO (= je onderbewustzijn). Je ego die in deze echt niet je beste vriend is. 


En daarom is het ook zo belangrijk om de start van je bedrijf planmatig en strategisch aan te pakken. En nu hoor ik je zeggen…… “Wat heeft planmatig en strategisch aanpakken met je ego te maken?”


Nou, heel veel. Door planmatig en strategisch aan de slag te gaan met je verlangen om voor jezelf te beginnen stel je je ego gerust, waardoor zij rustiger wordt en veel minder hard gaat schreeuwen ofwel tegenpruttelen.


Je laat aan je ego zien dat het menens is en dat je er echt wel over nagedacht hebt. Het is geen ingeving meer. Je weet namelijk hoe je het gaat doen (plan) én welke middelen je in gaat zetten (strategie).


En als je je bedrijfsidee nog niet helemaal helder hebt, dan is het goed om dit planmatig aan te pakken. Daarom heb ik mijn D.I.V.E. methode ontwikkeld.


Speciaal voor mensen die een bedrijfsidee willen neerzetten die in alignment is met wie ze zijn en in harmonie met de dingen die ze belangrijk vinden.


In mijn e-book D.I.V.E. - De weg naar een authentiek bedrijfsidee, leg ik je exact uit wat de D.I.V.E. methode inhoudt en worden de 4 essentiële ingrediënten besproken. 

Ik geloof namelijk dat achter een authentiek bedrijfsidee een persoon schuilt die;

 • Helemaal uniek is. Een persoon die weet waar zijn potentieel ligt en wat zijn passies zijn.
 • Succesvoller is in het leven. Werkt vanuit eigen potentieel en rekening houdt met eigen behoeften.

 • Echt gelukkig is met dat wat hij/zij doet. Het werk is namelijk afgestemd op je passie en voorziet in je eigen behoeften. 

 • Straalt van zelfvertrouwen in alles wat hij/zij doet. Je begint met een juiste mindset.

 • Veel plezier uit zijn/haar werk haalt.

 • Meer energie heeft, doordat je werk gaat vinden wat bij je past. Wat je moeiteloos af gaat.

 • Meer levenslust gaat ervaren. Je krijgt meer energie en je houdt meer energie over om leuke dingen te doen met bijvoorbeeld je partner en kinderen.

De DIVE methode is er dus voor jou, zodat ook jij kan stoppen met stiekem dromen over ondernemerschap. Ga in plaats daarvan stiekem stappen zetten en wordt die ondernemer uit jouw dromen. Ook jij kan dat! 👊


Je vind de link naar mijn e-book hieronder. 👇

Wil jij weten hoe je een authentiek bedrijfsidee ontdekt?
Download mijn e-book: 

D.I.V.E - De weg naar een authentiek bedrijfsidee -

Het e-book voor mensen die een bedrijfsidee willen neerzetten die in alignment is met wie ze zijn en in harmonie met de dingen die ze belangrijk vinden.

Je ontdekt dé vier onmisbare ingrediënten naar méér vrijheidautonomie en een leven vol vertrouwen.

Pagina's: 24
Leestijd: 10 min.

Na het lezen van dit E-Book weet jij precies: 

  hoe je een bedrijfsidee neerzet dat een afspiegeling is van je authentieke zelf;

hoe je vertrouwen in jezelf en in je bedrijfsidee krijgt zodat je daadwerkelijk de stap richting ondernemerschap gaat zetten;

hoe je een mindset swift realiseert. Hoe je alles verhoogt, je energie, geluk en hoe je in het leven staat.


Tags

bedrijfstarten, eigen baas, starten, twijfels over ondernemen, voor jezelf beginnen


You may also like

Hoe bouw je een fan bubbel?

The little girl within

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>