januari 31

De horror van de Nijmeegse vierdaagse

0  comments

Als je in of om Nijmegen woont, dan groei je op met de Nijmeegse vierdaagse en de zomerfeesten. Ofwel je wandelt 4 dagen ofwel je feest 4 dagen. Als meisje van 12 heb ik de vierdaagse mee gelopen. Man, wat was dit een ware hel.

De eerste dag kreeg ik al last van mijn knie en was ik verkeerd gelopen. Verkeerd lopen was helemaal niet moeilijk, want als je pijn hebt, dan verkeer je in een soort van roes. Je schakelt alles uit en denkt alleen maar aan de finish bereiken. Je loopt met de kudde mee. En als de kudde links af gaat, ga jij ook linksaf. Alleen moest je nu net rechtsaf, want jij loopt een andere afstand.

Doordat je last van je knie hebt, ga je anders lopen. Resultaat: blaren onder je voeten. Elke dag kwamen er meer blaren bij. En elke avond ging ik met mijn voeten in het badje. Blaren door prikken en pleister erop.

Totdat het vrijdag was. De laatste dag. Man wat had ik een pijn. Ik kan het gevoel wat ik toen had nog steeds oproepen. Ik realiseerde mij op dat moment dat dit niet de manier was, om mijn doel (de finish) te bereiken. Ik moest het op een andere manier aan gaan pakken.

Ik kon geen stap meer zetten. Dus ben ik uiteindelijk naar de EHBO post gegaan. Allereerst had ik zoiets van, wat moet ik daar doen dan? Wat kunnen zij voor mij doen. Zij hebben geen toverstafje waarmee ze de pijn weg kunnen toveren ;-).

Maar dat hadden ze wel. Althans zij wisten met hun toverstaf de pijn meer draaglijker te maken. Waardoor ik mijn weg weer verder kon bewandelen. Het was heel simpel. De EHBO-er verzorgde mijn voeten op een juiste manier! De blaren niet doorprikken met een dunne naald. Nee, ze werden daar doorgesneden. Alle vocht eruit gehaald. Ik wist nu zeker dat de blaar open bleef, want de eerder opgelopen blaren waren weer ‘blaar geworden’. Ook werden er geen pleisters gebruikt. Mijn voeten werden ingetapet. Van pleister loop je alleen maar meer blaren.

Om een lang verhaal kort te maken. Uiteindelijk ben ik over de finish geraakt. Ik had 13 blaren onder mijn voeten én werd hard jankend van de pijn over de grens getrokken door mijn vriendinnen. Maar wat een boost! De boost die je krijgt van de mensen langs de kant. De woorden die ze roepen, waardoor je gewoon doorgaat.

Mijn les hierin is dat ik heel vaak had kunnen stoppen en opgeven. Maar elke keer ging ik gewoon door. Elke ochtend verscheen ik weer aan de start en liep ik de route uit. Ik had maar 1 doel voor ogen en deze ging ik behalen. Koste wat kost. En gelukkig, want dat gevoel wat het mij opleverde, weegt niet af tegen de pijn die ik daarvoor moest ondergaan.

Ik kan nu oprecht trots op mijzelf zijn, dat ik het geflikt heb. Dat ik gewoon doorgezet heb. Dat ik mijn doel heb gerealiseerd. Deze kleine overwinningen vormen ons en kunnen we mee nemen in onze latere leven.

Ik heb daarom 3 tips voor jou om ervoor te zorgen dat ook jij je doel kan realiseren:

  • #1 Stop met hardnekkig volhouden aan je plan

Als je erachter komt dat je jouw doel niet gaat halen, houdt je dan niet hardnekkig vol aan je plan. Ga op onderzoek uit, zoek hulp. Blijf niet hangen in je plan, ondanks dat je hier veel tijd en energie in gestoken hebt. Stel je plan bij.

Het plan is het gene wat niet werkt, niet je doel. We zijn snel geneigd om ons doel dan maar bij te stellen of nog erger je doel op te geven. Want ja, het werkt niet voor mij. Fout! Je moet je doel niet opgeven of bijstellen, maar stel je plan bij. Stel de weg ernaartoe bij, maar nooit je doel.

  • #2 Ben niet te ongeduldig

Wellicht ken je het wel. Als je iets wilt behalen, dat je het eigenlijk liever gister dan vandaag behaald. Dat je eigenlijk geen geduld hebt. Dat je direct resultaat wilt zien. Als ik dit doe, moet er direct dat gebeuren. Maar dat gaat niet. Zo werkt het niet. Hier bestaat een natuurwet voor, namelijk de wet van incubatie.

De wet van incubatie

Deze wet zegt dat je mag zaaien en oogsten, maar niet in hetzelfde seizoen! Vandaag de dag leven we ook in een 'haast'-samenleving. Iedereen heeft haast en heeft het druk. De ideeën die we bij ons op poppen dienen direct vorm te krijgen. Maar deze wet geeft aan dat het zo niet werkt. Als je een zaadje plant in een pot met aarde, heb je ook niet binnen een dag een prachtige plant. Dit zaadje heeft liefde nodig, heeft voeding nodig, heeft zonlicht nodig en heeft water nodig. Maar bovenal heeft het zaadje tijd nodig om te groeien. Tijd om een prachtige bloem te worden.

  • #3 Zorg voor voldoende focus

Als je niet gefocust bent, dan ga je jouw doel niet realiseren. Je zult tijd moeten vrij maken om je doel te realiseren. Als je immers hetzelfde blijft doen, dan dat je altijd doet, dan behaal je geen nieuwe resultaat. Dan blijft alles bij het oude.

Je zult prioriteiten moeten gaan stellen om jouw doel te gaan halen. Deze prioriteiten zijn in tijd en aandacht. Waar besteed ik nog mijn aandacht en bijvoorbeeld ook mijn geld aan. Blijf jezelf de vraag stellen hoe jij je doel kan gaan bereiken. Stel je geen prioriteiten, dan ga je jouw doel niet behalen.

Houd deze 3 tips in het achterhoofd, wanneer jij wilt gaan voor jouw droom. Alles begint met een droom. Een droom die verandert in een verlangen. En om dat verlangen werkelijkheid te maken, stel je jezelf een doel. Jij bepaalt precies waar je wilt zijn, per wanneer en hoe dat dan eruit ziet.

Heb jij weleens een doel gesteld en nog belangrijker deze gehaald? Ik ben erg benieuwd :-). Laat het me weten in een reactie.


Tags

doelen, doelenstellen, starten, voorjezelfbeginnen


You may also like

Hoe bouw je een fan bubbel?

6 tips tot actie bij twijfels over het ondernemerschap

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>