februari 14

Heb jij deze fout weleens gemaakt?

0  comments

Ik zit thuis op de bank en heb net de beslissing genomen om voor mezelf te beginnen. De zenuwen gieren door mijn lichaam. Ik zit vol energie en voel me geweldig. Ik weet nog niet precies hoe ik het ga doen, maar 1 ding weet ik zeker. Ik wil niet meer voor een baas werken. Nu ga ik het echt doen! Ik ga ervoor en niks en niemand gaat mij tegenhouden.

Een dag later werd ik meteen op de proef gesteld. Ik kreeg een uitnodiging voor een functie waarop ik eerder gesolliciteerd had. Een functie die op papier heel goed bij mij lijkt te passen. In de functie zaten veel elementen die ik ambieerde. Redelijke reisafstand en een baan waarin ik kon groeien. Maar wel in loondienst. En dat terwijl ik een dag eerder een definitieve beslissing had genomen om de stap richting ondernemerschap te gaan zetten.

Ik heb toen besloten de sollicitatie naast me neer te leggen en mijn volledige focus te gaan leggen op eigen baas worden. Mijn eigen bedrijf opzetten. Ik ging het niet meer uitstellen. Hup, weg met de twijfel.

Vanaf die dag ben ik nog veel vaker uitgedaagd om door te zetten. Dat hoort er eenmaal bij. Nu nog word ik vaak uitgedaagd. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Maar ik wil het niet over de oorzaken hebben, maar over datgene wat ervoor zorgt dat ik niet opgeef.

Ik heb mij namelijk een duidelijk en helder doel gesteld. Ik leef voor dat doel en doe er alles aan om dat doel te realiseren. En om dat voor elkaar te krijgen moet je soms dingen doen die je je liever niet zou doen en wilt uitstellen. Maar een doel geeft je richting en zorgt voor een beloning bij het behalen van het doel. Als jij je gestelde doel behaald, kan je super trots op jezelf zijn. Je weet waar je naartoe moet gaan. Het geeft je focus.

Maar ik zie ook dat er vaak fouten gemaakt worden bij het stellen van doelen. Ik heb het hier niet over een omzetdoel of targetdoel of zoiets, maar noem het je levensdoel. Het doel in jouw leven wat ervoor gaat zorgen dat jij datgene gaat bereiken waar je al zolang naar verlangt.

Dit doel ligt op een van de levensgebieden:

 • Gezin en Relatie
 • Carrière of Business
 • Fysiek
 • Financiën
 • Emotioneel vlak

Het gaat hier dus om een bepaald verlangen, een droom nastreven. Wat wil jij het allerliefste gaan bereiken en per wanneer wil je dat bereikt hebben? En wanneer ben jij tevreden? Wat moet er dan gebeurd zijn? Wanneer ben jij gelukkig of succesvol? Door stil te staan bij deze vragen, krijg je jouw doel meer helder en concreet.

Om jou te helpen bij het stellen van jouw doel in het leven, het resultaat waar jij van droomt, heb ik een aantal fouten opgeschreven die mensen maken bij het stellen van hun levensdoelen.

 • #1 Jouw droom niet durven toelaten

Als je nog niet goed durft om jouw ultieme droom toe te laten, omdat daar bijvoorbeeld veel veranderingen voor nodig zijn, dan wordt het lastig om een levensdoel te stellen. Enkel van iets dromen, gaat je niet helpen om het te krijgen. Je zult op weg moeten gaan en er zullen dingen moeten veranderen.

Zorg ervoor dat je een open geest hebt en durf ook te dromen zoals kinderen dat doen. Dit gaat het beste als je jouw onderbewustzijn bezig houdt. Als je in de waan van de dag bent. De meeste mensen hebben vaak de beste ideeën als ze aan het autorijden zijn, of als ze aan het strijken zijn. Je moet iets gaan doen wat je bezig houdt en wat op de automatische piloot gaat. Gaan zitten en er even rustig en diep over nadenken is in deze niet de oplossing. Zorg dat je een notitieblok bij je hebt, of maak er een aan op je telefoon en noteer alle ideeën c.q. dromen die in je op komen. Of gebruik de dictafoon op je mobiel.

De wet van toelaten

De wet van toelaten zegt dat je verandering moet toelaten in je leven. Zonder toelaten, komt er geen verandering. Alleen dromen van verandering is niet voldoende. Je moet stappen zetten en hard werken om verandering in werk te stellen. Enkel door stappen te zetten in de realiteit, kan jij bereiken wat je wilt.

 • #2 Je denkt te klein

Een belangrijke om nu te onthouden: DOELEN HOEVEN NIET REALISTISCH TE ZIJN. Een van de eerste dingen die we op school leren, bij het stellen van doelen, is dat deze SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) moeten zijn. Nu moet je van mij de R van Realistisch even schappen uit je hoofd ;-). We hoeven namelijk niet precies te weten hoe onze doelen tot stand gaan komen. Welke weg we exact moeten gaan afleggen is niet belangrijk. Als we dit wel zouden weten, dan denken we namelijk niet groot genoeg. Als we nu precies weten hoe we onze doel kunnen behalen, dan is ons doel niet groot genoeg.

Waarom is te klein denken niet verstandig?

Bij het behalen van een klein doel is de beloning voor dit doel ook klein. Bedenk ook dat als het moeilijk wordt, dan is de verleiding heel groot om je doel opzij te schuiven en het op te geven. Het doet geen zeer, want de beloning is toch klein. Oftewel kleine doelen is een kleine beloning en grote doelen is een grote beloning. Onthoud dit goed. Hoe meer jij je best moet doen, des te meer jij tevreden kunt zijn over je behaalde resultaat.

 • #3 Te veel bezig zijn met verleden en omstandigheden

Laat je doel niet afhangen van datgene wat je in het verleden hebt gedaan. Ga niet op zoek in je geheugen naar bewijsmateriaal van wat je zou kunnen doen in de toekomst. Je gaat iets veranderen en verandering gaat altijd gepaard met iets nieuw of anders doen. Jij gaat dus iets doen wat je niet eerder hebt gedaan of iets op een andere manier doen zoals je het niet eerder deed.

Belangrijk is om te weten dat de omstandigheden die vandaag zichtbaar zijn, die er vandaag de dag in je leven zijn, die heb je in het verleden gecreëerd. Met omstandigheden bedoel ik het resultaat wat je nu in je leven hebt en wat je wilt veranderen. Bijvoorbeeld. Je bent 10 kg te zwaar (resultaat) en die wil je kwijt (verandering). Of je bent niet meer gelukkig in je relatie (resultaat) en je wilt een andere relaties (verandering). Dus ga vandaag de beslissing nemen dat je iets anders wilt creëren voor de toekomst. En laat je vooral niet weerhouden door de omstandigheden van vandaag.

 • #4 Je doel is niet concreet genoeg

Als je aan mensen vraagt wat hun doel is, dan zullen ze hem vaak niet concreet genoeg formulieren. Ze zullen zeggen, ik wil gelukkig zijn, ik wil succesvol in mijn werk zijn, ik wil een leuke partner, die er altijd voor mij is, etc. Deze doelen zijn alles behalve concreet. Wanneer ben jij dan gelukkig? Wat moet er voor jou ingevuld zijn om gelukkig te zijn? Wanneer ben jij succesvol?

Wat betekend een leuke partner voor jou? Wanneer is iemand er altijd voor jou? Zo kan iemand het heel normaal vinden dat zijn/haar partner ieder minuut van de dag kan bellen. Voor een ander zou het al voldoende zijn, als ze in ieder geval elke avond elkaar zien. En weer een ander vind het oké om elkaar alleen in het weekend te zien. Ik geef hiermee aan dat “er voor mij zijn” voor iedereen anders is.

Het gaat vooral om de verdiepingsvragen. Blijf steeds dieper gaan totdat je doel heel concreet is en dat je hem ook kan meten. Als je niet concreet genoeg bent, kun je jouw doel ook niet meten. En dit hebben we echt nodig. We moeten exact kunnen bepalen wanneer je doel ingevuld is. Dan heb jij jouw resultaat. We moeten exact kunnen bepalen wanneer onze behoefte is ingevuld. Dan laat ik mij niet meer klein houden, dan heb ik geluk, dan heb ik succes, dan ben ik gezond, etc.

 • #5 Negatieve doel

Mensen zijn geneigd om negatieve doelen te stellen. Met andere woorden ze gaan hun doel stellen naar dat wat ze niet meer willen zijn. Een paar jaar geleden zat ik zelf in een situatie waar ik niet meer in wilde zitten. Ik werkte voor een werkgever waarbij ik niet op mijn plek zat. Ik kon niet met mijn leidinggevende door een deur en voelde me totaal niet gewaardeerd. Ik kon niet mezelf zijn. Was snel boos, gefrustreerd en had een kort lontje. Dit moest veranderen. Ik wilde geen persoon meer zijn die snel boos is, gefrustreerd is en weinig kan hebben. De woorden “ik wil niet meer”, moet je niet gebruiken in het formuleren van je doel. Je moet dit gaan omdraaien. Je moet het negatieve omdraaien in wat je juist wel wilt.

Maak eens een beeld van jezelf voor je toekomst. Hoe ziet dat beeld eruit? Voor mij gold dat ik meer vrijheid in mijn werk had. Ik sta elke dag op om andere mensen te mogen helpen om verder in hun leven te komen. Ik zie die mensen uiteindelijk weer lachen en een super positieve energie uitstralen. Ik heb het lekker druk en ga als een trein. Ik voel me goed en zelfverzekerd. Ik kan de hele wereld aan.

Dus denk niet in de dingen die je niet meer wilt, maar visualiseer je juist de dingen die wel wilt hebben voor de toekomst. Vorm je een beeld naar de toekomst. Wat ben je aan het doen? Wat voor een persoon ben jij?

 • #6 Te veel tegelijkertijd willen

Dit is dus echt een van mijn valkuilen. Ik wil altijd kei veel en heb ook veel dromen. Ik ben creatief in het bedenken van nieuwe dingen of oplossingen. Nu zie ik dit ook als een sterk punt, alleen bij het stellen van een doel moet je hier even pas op de plaats nemen.

Waarom? Na het stellen van je doelen, heb je ongeveer 80% van je energie nodig om jezelf in beweging te zetten naar die doelen toe. Als je teveel tegelijkertijd wilt gaan doen, dan wil dat zeggen dat je die 80% in stukjes moet gaan verdelen om zo aan al je doelen te kunnen gaan beginnen. Je begrijpt dat dat niet goed is. Je zult prioriteiten moeten gaan stellen en dat wat het allerbelangrijkste voor jou is, als eerste in gaan vullen. Als dat eenmaal is ingevuld, dan kun je een ander doel nemen en daar aan gaan werken.

Dus hou het simpel. Kies voor 1 concreet doel. Een veel gemaakt fout is dus dat mensen teveel tegelijkertijd willen doen en willen veranderen op meerdere levensgebieden tegelijkertijd. Dus bijvoorbeeld ander werk, afvallen en een nieuwe relatie. Pick one, en ga daar voor.

Dit waren de meest voorkomende fouten die mensen maken. Ik ben benieuwd. Welke fout(en) heb jij eerder gemaakt bij het stellen van jouw levensdoel? Laat het me weten in de reactie.


Tags


You may also like

Hoe bouw je een fan bubbel?

6 tips tot actie bij twijfels over het ondernemerschap

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>